Trakya’nın saklı cenneti olarak bilinen Longoz ormanları, eşi benzeri bulunmayan doğal güzelliği ile binlerce bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan geniş bir floraya sahiptir. Longoz ormanlarında yapacağınız doğa yürüyüşü, camping ve glamping gibi etkinliklerde birbirinden farklı kuş türleri başta olmak üzere sincaplara, sürüngenlere ve semenderlere rastlayabilmeniz mümkündür.
İğneada Longoz ormanları, zengin yaban hayatını bünyesinde barındıran ve yeşilin her tonundan kurulmuş saklı bir cennet izlenimi veren eşsiz bir yerdir. Deniz, göl ve kumul ekosistemlerinin genişliği sayesinde sayısız canlıya ev sahipliği yapar.
Longoz Ormanlarının Hayvan Çeşitliliği
Longoz ormanlarında hayvan çeşitliliği son derece geniştir. Geniş orman tabiatı, hayvanların doğal bir yaşam alanında hayatını sürdürmesine olanak sağlar. Birden fazla göl ve deniz kenarı sayesinde su menekşeleri ve deniz nilüferleri gibi farklı bitki türlerine de ev sahipliği yapar.
Longoz ormanlarında yaşayan hayvanların kaydı tutulmaktadır. Şu ana kadar kaydı tutulan 10 kurbağa, 69 memeli, 267 kuş, 27 sürüngen, 42 iç su balığı ve semenderler başta olmak üzere toplamda 415 çeşit omurgalı hayvan türü bulunmaktadır.
Toprakta, ağaçta, su altında, su kenarında ve yer altında yaşayabilen bu yüzlerce farklı türün tamamı ormanların hava ve suyundan beslenmektedir. Ayrıca doğal alanlarında vakit geçirmekte ve bazen de ormanı ziyaret eden kişilere küçük sürprizler yaparak kendilerini belli edebilmektedir.
Vahşi Hayvanlarla Karşılaşmak
Yaban hayatını gözlemlemeyi seven pek çok kişinin uğrak noktalarından biri olan Longoz ormanlarında hayvanları ve tabiatı son derece iyi şekilde gözlemleyebilmek adına birçok aktivite gerçekleştirilmektedir. Doğa yürüyüşü yolları, inşa edilen kuş gözlem ve rasat kuleleri, yemleme alanlarının artırılması gibi faaliyetler Longoz ormanları hayvanlarını gözlemlemek adına yapılan aktivitelere örnek olarak verilebilmektedir. Bakir doğada yaşayan memeli canlılar ve Longoz ormanları yaban hayvanları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yaban kedisi
- Yaban domuzu
- Yaban tavşanı
- Kır tavşanı
- Karaca
- Ağaç sansarı
- Kurt
- Porsuk
- Tilki
- Gelincik
- Susamuru
- Alacalı kokarca
- Büyük kulaklı yarasa
İçinde bulunan 5 göl, çeşitli dere ve su birikintileri sayesinde Longoz ormanları, pek çok farklı türe ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında endemik bitkiler, tatlı ve tuzlu su balıkları, çeşitli kuş ve sürüngen türleri sayılabilir. Kuşlar arasında ön plana çıkan önemli türler arasında ise aşağıdaki canlılar bulunur:
- Ak kuyruklu kartal
- Yeşil ağaçkakan
- Küçük orman kartalı
- Baykuş
- İbibik
- Kara leylek
- Yalıçapkını
- Gri balıkçıl
- Kara ağaçkakan
Çeşitli memeli ve kuş türlerinin yanı sıra Longoz ormanlarının el değmemiş güzellikteki eşsiz doğasında yaşayan birçok balık türü de bulunmaktadır. Tatlı sularda kefal, alabalık ve gümüş balığı türlerine denk gelinebilir. Aynı şekilde yaz mevsiminde ise istavrit ve mezgit balığına rastlanabilir. Sürüngen çeşitleri arasında Longoz ormanlarında yaşadığı tespit edilen başlıca türler ise pürtüklü semender, Trakya tosbağası, engerek yılanı, oluklu kertenkele ve küpeli su yılanı olarak sayılabilir.
Vahşi Doğayı Korumak
Vahşi doğayı korumak ve yemyeşil tabiatlarda varlığını sürdüren tüm hayvanların yaşamını sorunsuz şekilde geçirmesine olanak sağlamak, tüm insanlığın sorumluluk alarak destek vermesi gereken bir konudur. Doğa, onların evidir. Biz ziyaretçiler ise hiçbir şekilde çevreye zarar vermeden ve onların doğal tabiatını beşerî unsurlarla zedelemeden vakit geçirmek ve varlıklarını korumakla yükümlüyüz. Vahşi doğayı korumak adına atılabilecek olan başlıca adımlar için aşağıda yer alan listeye göz atabilirsiniz.
- Nesilleri tükenmekte olan nadir hayvan türleri başta olmak üzere tüm vahşi doğa avcılık faaliyetlerine karşı çıkmak
- Orman, deniz ve göl kenarlarını temiz tutmak, orada geçirdiğimiz vakit sona erdikten sonra bütün çöplerimizi alarak geri dönüşüme yönlendirmek
- Çöp toplama etkinliklerine katılarak daha temiz bir doğaya doğru yeni adımlar atmak
- Vahşi doğada hayatını sürdüren hayvanların yaşam haklarını koruyan işletmelerin faaliyetlerine katılmak
- Çeşitli hayvan türlerinin hayatta kalma mücadelesinin hikâyesini daha fazla kişiye yaymak ve onları bu konu hakkında bilgilendirmek
- Avcılık, hayvanların yaşam alanında yer alan çarpık kentleşme ve çevre kirliliği gibi durumlara karşı çıkmak adına kamuoyu oluşturmak
Longosphere, tamamen doğa dostudur ve ziyaretçilerine kaliteli bir vakit sunmayı amaçlar. Yapılan aktiviteler sırasında doğaya zarar vermeden vahşi hayatı koruma felsefesi üzerine kurulmuş olan Longosphere’de Longoz ormanları hayvanlarını korumak adına pek çok etkinlik mevcuttur.
Dilerseniz doğayı kirletmeyen ve hayvanlara hiçbir zararı dokunmayan Longosphere’in çöp toplama etkinliği gibi gönüllü aktivitelerine katılım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda vahşi hayatı gözlemleme etkinliklerine de katılarak Longoz ormanları hayvanları ile karşılaşabilir ve ağaç kesilmeden inşa edilen çadır otellerinde gönül rahatlığıyla konaklayabilirsiniz.
Doğaya aşık insanların buluştuğu ortak nokta olan Longosphere; konaklama, etkinlik, yeme-içme ve geri kalan tüm aktivitelerinde çevre dostu olmayı birincil misyon hâline getirmiştir. Longosphere’in en az ziyaretçilerinin memnuniyeti kadar önemsediği bir diğer konu da Longoz ormanları hayvanlarının güvenliği ve orman florasının zarar görmemesidir. Bu felsefe, işletmede yer alan tüm etkinlik ve aktiviteler için geçerlidir.
Yeşil ile mavinin tadını doyasıya çıkarmak ve oksijeni hissetmek için Longosphere’de konaklarken çeşitli bisiklet turlarına katılabilirsiniz. Ayrıca mantar toplama turuna katılım göstererek hem doğayı yakından tanıyıp hem de çeşitli Longoz ormanları hayvanları ile karşılaşma imkânı bulabilirsiniz. Dilerseniz uzun ve keyifli doğa yürüyüşleri de gerçekleştirebilirsiniz.
Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/marmara-bolgesinde-gezilecek-dogal-yerler/ linkinden ulaşabilirsiniz.