En güzel terapi yöntemlerinden biri, doğanın sunduğu güzellikleri fotoğraflamaktır. Son yıllarda popüler hale gelen doğa fotoğrafçılığı; vahşi yaşam, masmavi okyanuslar, gökyüzü, denizler, şelaleler ve hayvanları konu alan önemli bir fotoğrafçılık dalıdır. Temel bilgisi olan herkes, pratikte kendini geliştirerek doğada mükemmel kareler yakalayabilir. Siz de doğa fotoğrafçılığı teknikleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra çekim yapmak için Türkiye’de birçok nokta bulabilirsiniz.
Türkiye’de en iyi doğa fotoğrafçılığı lokasyonlarına Abant Gölü, Nevşehir-Kapadokya, Burdur-Salda Gölü ve İzmir-Şirince gibi yerler örnek verilebilir. Doğada kamp yapmak ve harika fotoğraflar çekmek isterseniz, Longosphere Glamping Tesisleri sizi büyüleyici atmosferiyle karşılamaya hazır. Bu sayede hem şehrin karmaşasından uzak kalabilir hem de doğayı yeniden keşfedebilirsiniz.
Doğa Fotoğrafçılığı Teknikleri
Doğa fotoğrafçılığı; bahçeden sokaklara, kayaların altından göletlerin etrafına ve şehirdeki parklara kadar şehirdeki güzellikleri çekmek için birçok teknikten oluşur. Çekim sırasında doğru kompozisyonu oluşturduğunuzda, ışık ve gölgeleri uygun şekilde kullandığınızda ve en iyi zamanlamayı seçtiğinizde aldığınız sonuçlar kusursuz olacaktır. Çekim yaparken kullanmanız gereken teknikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Işık ve Gölgeleri Kullanma
Işık ve gölgeleri kullanma fotoğrafçılığın temelini oluşturur. Çekim yapan kişi ışık ve gölgeleri kullanmayı biliyorsa, oluşacak görselin kalitesi oldukça yüksek olur. Doğa fotoğrafçılığı da ışık ve gölgelerin ön planda olduğu fotoğraf çekimlerinden oluşur.
Cephe Işığı
Cephe ışığı, çekim alanının önünden gelen ve üzerine herhangi bir gölge oluşturmayan ışık çeşididir. Bu ışık türü ile alanın her köşesi eşit şekilde aydınlatıldığı için daha net görüntüler elde edilir.
Yanal Işık
Yanal ışık görüntüye sağ ya da sol taraftan gelen ışıktır. Fotoğrafta gölge oluşturulabilir. Aynı zamanda doğal olarak derinlik kattığı için çok fazla tercih edilir. Bu sayede iyi sonuçlar ortaya çıktığı için fotoğrafçılar tarafından sıklıkla kullanılır.
Ters Işık
Ters ışık, arkadan gelen ışıktır. Derinlik katmak için ideal olan ters ışık, doğru şekilde kullanıldığı zaman güzel görüntüler ortaya çıkarır. Ters ışığın diğer ışık çeşitlerine göre konu kontrastı çok daha yüksektir. Bu türdeki ışık örnekleri için gün batımı fotoğraflarını inceleyebilirsiniz.
Tepe Işığı
Tepe ışığı, güneşin en tepede olduğu zaman oluşur. Işık kaynağı çekim yapılan alanın üzerinde konumlanır. En az fotojenik olan ışık türü olan tepe ışığına örnek, öğle güneşidir. Yanlış tepe ışığı kullanımı, keskin rahatsız gölgeler oluşmasına neden olur. Doğa çekimleri için genellikle güneşin daha aşağıda olduğu sabah ve öğleden sonra saatleri tercih edilir.
Doğru Kompozisyon İçin İpuçları
Kompozisyon oluşturmak için sadelik, bütünlük, denge, simetri ve doğru ışık gibi elementlere ihtiyacınız olur. Bunların hepsini de bir arada kullandığınızda doğru hikâyeyi oluşturabilirsiniz. Doğa çekimlerinde bunu yaratabilmek için bazı ipuçları bulunur. Bunlar:
1/3 Kuralı
Çekimlerde en yaygın olarak kullanılan altın oran kurallarından biri de 1/3 kuralıdır. Sanatın her dalında tercih edilen bu kural, fotoğrafçılıkta oldukça yaygın kullanılır. Bu kuralla yapılan çalışmalar, genellikle kusursuz sonuçlar verir.
Kılavuz Çizgiler
Kılavuz çizgiler; yatay, dikey ve diyagonal çizgilerdir. Çoğunlukla doğada ve günlük yaşamda gördüğümüz alanlarda karşımıza çıkar. Kılavuz çizgiler, özellikle manzara ve mimari fotoğraflarında yaygın olarak kullanılır.
Simetri
Simetri mimari ve doğa fotoğraflarının nerdeyse olmazsa olmazlarındandır. Görüntüyü derinleştirir ve netleştirir. Doğa fotoğrafçıları simetriye büyük önem verir.
Doğru Işık
Doğru ışık kullanımı ile mükemmel sonuçlar ortaya çıkar. Gölgelerin kullanıldığı ve ışık oyunlarına yer verildiği muhteşem doğa manzaraları görebilirsiniz. Doğru ışık kullanımı, özellikle gün batımı ve doğumunu en canlı hali ile yansıtır.
En İyi Zamanlama ve Mevsimler
Doğal ışığı kontrolü için en önemli nokta, çekim zamanını dikkatlice planlamaktır. Doğa fotoğrafçılığı dendiğinde aklınıza ilk ışık gelmelidir. Şafak ve gün batımı, altın saat olarak bilinir. Güneşin ufka yakın olduğu şafak ve gün batımı saatleri, yumuşak gölgelere ve sıcak renklere sahip fotoğraflar elde edilmesini sağlar. Bu saatlerde, uzun ve görkemli gölgeler fotoğrafa derinlik katar.
Şafak ve gün batımı saatlerinde yatay gelen ışık, yakın planda parıltı ve yansımalar oluşturacağı için muhteşem manzara görüntüleri oluşturur. Gökyüzü çekimleri için de en uygun zamanlar, şafak ve gün batımıdır. Çekim yapacağınız alan için hangi mevsimin daha uygun olduğu ve hava koşulları hakkında araştırma yapmalısınız. Mevsimlere göre güneşin gökyüzündeki konumu gün boyunca fotoğraflara farklı yansır.
En İyi Doğa Fotoğrafçılığı Lokasyonlarını Seçerken Dikkate Alınması Gerekenler
Doğa fotoğrafçılığı; manzara, yaban hayatı, bitki gibi doğa yaşamını konu alır. İyi çekimler yapmak için lokasyonun önemi büyüktür. Lokasyon seçerken; mevsimler ve hava koşulları, yerel fauna ve flora özellikleri, ulaşım ve konaklama imkanları gibi dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Mevsimsel Değişimler ve Hava Koşulları
Doğa fotoğrafçılığında doğru zamanlama çok önemlidir. Fotoğrafçıların doğal ortamda bulunacakları zamanı önceden çok iyi planlamaları gerekir. Sabah ve akşam saatleri gibi doğal ışığın fotoğraflara en güzel yansıdığı zamanları tercih edilmelidir. Ayrıca, hava şartları ve mevsim değişimleri de doğa fotoğrafçılığının temel detaylarındandır.
Kış aylarında çekilen doğa fotoğrafları, kar ve buzun doğal güzelliğini en iyi şekilde yansıtır. Trakya’da saklı bir cennet olan İğneada Longoz Ormanları, yılın her mevsiminde ayrı bir doğal güzelliğe sahiptir. Dünyanın en büyük üçüncü Longoz Ormanının ev sahipliği yaptığı Longosphere Glamping, fotoğraf tutkunları için adeta bir hazinedir. Longosphere’de doğanın güzellikleriyle büyülenmeye ve eşsiz doğa fotoğrafları çekmeye hazır olun!
Yerel Fauna ve Flora Özellikleri
“Flora” ve “Fauna” bir coğrafi bölgenin bitki türlerini ve vahşi yaşamını tanımlamak için kullanılır. Flora, çiçekleri, bitkileri ya da bakterileri ifade eder. Fauna ise hayvan yaşamını ya da belirli bir bölge, zaman periyodu veya ortamdaki hayvanların sınıflandırılmasıdır. Fotoğrafçılık alanında flora ve fauna çalışmalarına sıklıkla rastlanır. Siz de Longoz Ormanları’nın zengin florasını yakından gözlemlemek istiyorsanız Longosphere Glamping’i tercih edebilirsiniz.
Ulaşım ve Konaklama İmkânları
Doğa fotoğrafçılığı yapacak kişiler, çekim yapacakları bölgelere ulaşım ve konaklama imkânlarını da oldukça fazla önemser. İğneada Longoz Ormanlarında çekim yapmak isteyen kişiler, yılın her mevsiminde ayrı güzelliklere şahitlik edebilirler. Siz de Longosphere Glamping’e kolaylıkla ulaşabilir, bungalov rahatlığında çadır otel hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Örneğin sincap çadır konaklama seçeneği ile doğada olmanın en saf halini yaşayabilirsiniz. Bu seçenek sayesinde Longoz Ormanları’nın kalbinde hissedebilirsiniz. Ayrıca doğal yaşamının heyecanını konforla buluşturan kaplumbağa çadır ve kaplumbağa plus çadır seçenekleri ile de eşsiz bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz.
Dünyanın en büyük ormanlarından olan Longoz Ormanları’nda yerini alan Longosphere Glamping, sizleri doğanın güzellikleriyle büyüleyecek. Bu sayede her mevsim farklı doğal güzelliklerin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/dogada-vakit-gecirmenin-faydalari/ linkinden ulaşabilirsiniz.