Yoga; en basit tabiriyle insanın kendi özüne yolculuğunun bir metodudur. Hindistan kaynaklı ortaya çıkan yoga, insanın fiziksel ve zihinsel iyi olma halini amaçlayan bir öğretidir. Bu öğretinin içerisinde fiziksel, zihinsel ve manevi huzura erişmeyi arınmayı amaçlayan pratikler yer alır. İnsanın zihninden arınmasının yol haritasıdır.
Yoganın Tarihçesi
Yoga tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülmektedir. Bazı kaynaklara göre 4000 veya 6000 yıl eskiye dayanmaktadır. Fakat Hindistan’da bulunan arkeolojik kanıtlara göre milattan önce 3000 yılına kadar geriye gidilmektedir. Yoga Sanskritçe birlik anlamına gelen yuji kelimesinden türemiştir.
Yoganın Basamakları
Yoga, temelde sekiz basamaktan oluşmaktadır.
- Yama: Kötü olandan/olumsuzluklardan arınma
Yama 5’e ayrılır. Ahimsa (Zarar vermemek), Satya (Doğruluk), Asteya (Çalmamak), Brahmacharya (Bedensel zevki kontrol etmek), Aparigraha (Kıskanmamak)
- Niyama: İyi olanı güçlendirme
Niyama 5’e ayrılır. Saucha (Saflık), Santosa (Elindekine şükretmek), Tapas (Çabalamak), Svadhyaya (Kişisel Gelişim), İshvara Pranidhana (Adanmışlık)
- Asana: Yoga duruşları
- Pranayama: Nefes
- Pratyahara: Duyuların denetimi
- Dharana: Odaklanma
- Dhyana: Meditasyon
- Samadhi: Evrenle bütünleşme
Yoganın Felsefesi
Yoga felsefesi, Budizm’e benzer bir algıya sahiptir. İnsan yaşamının acılar ve ızdırap barındırdığını ve bundan kaçınılamayacağını söyler. Acı kaçınılmaz olsa da, acı çekmek insanın kendi tercihidir. Yoga felsefesi en temelde; zihinsel özgürleşmeyi, dinginleşmeyi düşüncelerden uzaklaşarak zihinsel açıklığa ulaşmayı ve öz farkındalığı amaçlar.
Yoga Türleri
Kişisel tercihlerinize, tecrübenize ve yoga yapmaktaki amacınıza göre seçebileceğiniz birçok yoga türü bulunmaktadır.
Hatha Yoga
Hatha yoga; klasik fiziksel yoga olarak tanımlanabilir. Kutupların dengelenmesi anlamını taşır. Dengeleyicidir ve pek çok yoga hareketini yavaşça uygulanması üzerine kuruludur. Yeni başlayanlar için uygundur.
Tantra Yoga
Vücudun sahip olduğu tüm enerjilerin denge içerisinde harekete geçirilmesidir. Aydınlanmayı amaçlar.
Karma Yoga
Hareket yogasıdır. Kişinin önyargılarından, kendinden ve egosundan kurtularak ruhsal özgürlüğüne ulaşmasını amaçlar.
Raja Yoga
Zihni kontrol etmeye odaklı yoga türüdür. Kral ya da bilgelik yogası olarak bilinir. Ahlaki, meditatif, fiziksel tüm öğretileri kapsar.
Bhakti Yoga
Sevgi yogasıdır. Meditasyon ağırlıklıdır, fiziksel hareketler oldukça azdır. Yaratılışa adanmışlık taşır, karşılık beklememeyi öğretir.
Terapötik Yoga
Terapötik yoga, yoga duruşlarının, sağlık sorunlarının çözümünde kullanılmasıyla oluşmuş türüdür. Fiziksel ve zihinsel acıyı azaltarak sağlığa kavuşmayı amaçlar.
Yogaya Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
Yoga pratiğine başlamadan önce, buna karar verilmeli ve niyet edilmelidir. Bu devamlılık ve adanmışlık için faydalıdır. Yoganın iç huzur amacına odaklanılmalıdır. Hareketlerin zorluğu düşünülmemelidir. Fiziksel olarak ise kişi basit esneme hareketleri yapabilir. Boynu ve omzu rahatlatabilir.
Yoga İçin Gerekli Olan Malzemeler
Yoga yapmak için en temelde herhangi bir malzemeniz olmasına dahi gerek yoktur. Yalnızca yoga yapabileceğiniz genişlikte rahat bir alan, düz bir zemin yeterlidir. Fakat yogayı en doğru ve düzgün şekilde yapmak isterseniz öncelikle bir yoga matı, yoga bloğu, rahat ve esnek kıyafetler, minder başlangıç için yeterli olacaktır.
Yoga Yapma Yöntemleri Neler?
Yoga için tek bir yöntem bulunmamaktadır. Dünya üzerinde pek çok yoga türü ve uygulaması görülmektedir. Vinyasa, Kundalini, Ashtanga, Raja yoga, Sahaja yoga, hamile yogası, çocuk yogası gibi pek çok farklı uygulama bulunmaktadır. Kimi zaman hareket odaklı kimi zaman meditasyon ağırlıklı yoga yapılır.
Yoga Nasıl Yapılır?
Yoga çeşitli yoga hareketlerinde kalınması ve tekrarlanması ile yapılır. Bir mat üzerinde tekrarlayan bu hareketlerin nefes ile yönetilmesi sonucunda zihinde ve bedende akışı sağlar. Yoga hareketleri yapılırken bir yandan da yoga prensiplerine ve bedensel ve zihinsel özgürlüğe odaklanılır. Yapılan her harekette bedenin farkında olmaya odaklanılır. Genelde kurslarda eğitmenler eşliğinde yoga yapılsa da evde kendi başınıza da yoga yapabilmeniz mümkündür.
Yoga Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yoga yaparken ana odaklanmaya, hareketlerin doğru yapılmasına özen gösterilmelidir. Rahat kıyafetler giyilmelidir. Vücudun zorlandığı noktada hareket durdurulmalıdır, devam edilmemelidir. Zihinden geçen düşüncelere izin verilmelidir. Nefese ve harekete odaklanmaya çalışılmalıdır. Zorlanılan hareketler için esneme yapılmalıdır. Muhakkak dinlenme ile bitirilmelidir.
Yoganın Faydaları
Yoga pek çok fiziksel temelli hastalığa iyi gelmektedir. Kas ağrıları, boyun düzleşmesi, eklem ve kas sıkışmaları, stres kaynaklı hastalıkların iyileşmesinde faydalıdır. Duruş bozukluklarının düzelmesinde etkilidir.
Yoganın Zihinsel Faydaları
Yoga; zihnin yavaşlamasını ve dinginleşmesini sağlar. Stresi ve büyük oranda stres kaynaklı hastalıklara iyi gelir. Uyku kalitesini artırır. Özsaygıyı ve farkındalığı artırır. Huzurlu bir zihin düşüncelerin akışını kontrol edebilir. Fazla düşünmenin getirdiği sıkıntılardan kendini uzaklaştırabilir. Manevi iç huzuru amaçlar.
Yoganın Fiziksel Faydaları
Yoga kasları güçlendirir, sinir sistemini dengeler, eklem esnekliğini artırır, kronik ağrıların azalmasını sağlar, bedenin koordinasyonunu artırır, kalp sağlığını artırır, nefes alışverişini dengeler ve vücuda daha fazla oksijen girmesini sağlar. Duruş bozukluklarında da oldukça faydalıdır.
Kimler Yoga Yapmamalı?
Herkes her yaşta, her kiloda yoga yapabilir. Ancak sakatlık geçirmiş, vücudunda boyun fıtığı, bel fıtığı, menisküs, kalça, bel veya dizlerinde rahatsızlıklar olan kişilerin yoga yaparken bir eğitmen eşliğinde vücutlarını zorlamadan yoga pratiği yapmaları çok önemlidir.
Yoga Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sizler için yoga hakkında sorulan birkaç soruyu derledik.
Yoga İslam’a Aykırı Mı?
Yoga, İslam dininde yer almayan bir pratiktir. Bu konuda pek çok tartışma olmakla birlikte yoga yapan çok sayıda Müslüman bulunmaktadır. Sanılanın aksine yoga hareketlerinin spor olarak ve aklı ve bedeni dinginleştirmek için yapılan bedensel faaliyetler olarak görüldüğünü ve din olarak değerlendirilemeyeceğini savunmaktadırlar.
Yoga Hangi Dinde Yer Alıyor?
Yoga Hinduizm ve Budizm ile anılan bir öğreti olsa da Hindistan temelli olup bir din öğretisi değildir. Fakat bu dinlerle iç içe geçmiştir ve sıklıkla öğretilerinde yer almaktadır.
Namaste Ne Demektir?
Namaste Hindistan’ın yerel dili olan Sanskritçe bir kelimedir. Yoga ile bütünleşmiş bir sevgi, saygı, teşekkür veya selamlama ifadesidir. “İçindeki ilahi olana selam veriyorum” anlamında kullanılır. İnanışa göre Namaste kalbin selam verişidir, teşekkür edişidir. Hareket yapılmaksızın sadece söz olarak da kullanılsa da genellikle eller parmak uçları yukarı bakacak şekilde birleştirilerek alına yaklaştırılırken, çene göğse eğilerek söylenir.
Yoganın Zararları Var Mı?
Yoga doğru ve zamanlı yapıldığı sürece zararlı değildir. Hem zihne hem de bedene oldukça fazla faydası vardır. Ancak her fiziksel aktivitede olduğu gibi yoga yaparken de vücudun zarar görmesi veya sakatlanması mümkündür. Bu noktada özellikle vücudunda kalça, bel veya dizlerinde rahatsızlıklar olan kişilerin bir eğitmen eşliğinde vücutlarını zorlamadan yoga pratiğini yapmaları çok önemlidir. Yoga hareketlerinin yanlış yapılması ya da vücudun zorlandığı noktada hareketin durdurulmaması da sakatlanmalara sebebiyet verebilir.
Yoga Saat Kaçta Yapılmalı?
Yoga yapmanın herhangi bir saati bulunmamaktadır. Günün herhangi bir saatinde yoga yapılabilir. Genelde güne dingin ve huzurlu başlamak için sabahın erken saatlerinde ve huzurlu bir uyku için uykudan önce yoga pratiği yapılır. Yalnızca sağlık açısından yemek yedikten sonra bir süre yoga yapılmaması uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Bu süre 1-2 saat aralığında olmalıdır.
Yoga Yaptıktan Sonra Ne Yenir?
Yoga yaparken fiziksel hareketler ve yapılan pratikler esnasında vücutta su kaybı olmaktadır. Bu sebeple özellikle yoga sonrası bolca su içilmesi önerilmektedir. Ayrıca vücudun canlılığını artırmak amacıyla sağlıklı taze sıkılmış meyve suları içilmesi de tavsiye edilir. Fakat bunların dışında yoga pratiği sonrasında vücuda çok ağır gelen ve mideyi aşırı derecede uyaran ve şişiren besinler hariç tüm besinler tüketilebilir, bu konuda bir sınırlama yoktur.
Yoga Yapmaya Kaç Yaşında Başlanır?
Yoga yapmak için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Çocuk yaşta da yoga yapılabilir ileri yaşlarda da. Çocuklar için genelde 3 yaşından sonra çocuk yogası yaptırılmakta olsa zihinsel ve bedensel gelişim açısından 6–7 yaş aralığı yogaya başlamak için daha idealdir.
Yoga Nerede Yapılır?
Yoga iç mekânda da dış mekânda da yapılabilir fakat yoga yaparken özellikle etrafta dikkatinizi dağıtacak ve sizi rahatsız edecek herhangi bir şey olmamasına dikkat edilmelidir. Sakin ve sessiz bir alan tercih edilmelidir. Dış mekanlarda çok fazla rüzgâr ve soğuğa maruz kalınmaması önemlidir.
Bir Yoga Seansı Ne Kadar Sürer?
Yoga pratikleri kimi zaman 10 dakika kadar kısa dahi sürebilmektedir. Sadece belli bir pratiğe odaklanılabilmektedir. Fakat genel olarak yoga seansları yoga eğitmenleri eşliğinde ortalama 45 dakika ile 90 dakika aralığında sürmektedir.
Kilolu Bir İnsan Yoga Yapabilir Mi?
Kilo, yoga yaparken bir kriter değildir. Ancak yoga pratiği yapılırken çeşitli fiziksel hareketler de yapılmaktadır. Bu hareketlerde, kimi zaman vücut ağırlığının dengeye etkileri olabilmektedir. Dolayısıyla yoga pratiklerini uygularken vücudun zorlanmamasına ve sınırları aşmamaya özen göstererek pratik yapılmalıdır. Yoga hareketi artırdığı için zayıflamaya sebep olabilir fakat asla zayıflamak için bir spor olarak görülmemelidir.
Yoga İnsanı Sakinleştirir Mi?
En temel amacıyla fiziksel, zihinsel ve manevi olarak huzura erişmeyi amaçlar. Zihnin iç huzuru hissetmesini sağlar. İnsanın bedeni ile bağ kurmasını ve beden farkındalığını artırır. Yoga hareketleri, kasların esnemesine yönelik hareketlerdir. Bu sebeple vücudun esnemesini ve kasların rahatlamasını sağlar. Yine benzer şekilde kan dolaşımının artmasını sağlar ve vücuda daha fazla oksijen girmesini sağlar. Aklımızı yavaşlatmayı ve anda olma pratiğini deneyimletir. Tüm bunlar sakinleşmemizi ve yavaşlamamızı sağlar.
Yoga Yapmak Kaç Kalori Yakar?
Yoga kilo vermeye yardımcı olsa da yalnızca kilo vermek amacıyla yoga yapılması önerilmemektedir. Daha öncesinde saydığımız çeşitli yoga türlerinde hareket odakları değişmektedir. Bu sebeple her yoga türünde farklı derecelerde kalori yakmamız mümkündür. Bazı yoga hareketleri güç harcama ve pozisyon değiştirme sebebiyle fazlaca efor isterken bazılarında sabit kalırız.
Yağ ve kalori yakımı kişinin yaptığı yoga türüne, kilosuna, metabolizma hızına ve elbette verdiği efora göre değişiklik gösterir. 1 saat Hatha Yoga ortalama 200, zayıflama yogası olarak bilinen Vinyasa yoga 500 üzerinde kalori yakımı sağlamaktadır.
Yoga yapmak için Longosphere’i tercih edebilir hem glamping yapıp hem de yoga eğitimi alabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/glamping-yapmadan-once-dikkat-edilmesi-gerekenler/ linkinden ulaşabilirsiniz.