Doğa gezilerine ve aktivitelerine meraklı kişilerin en gözde mekanlarından biri şüphesiz ki longoz ormanlarıdır. Kendine özgü bir ekosisteme sahip bu ormanlar, eşsiz doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Zengin floristik kompozisyonuyla doğa severlere unutamayacakları anlar yaşatıyor.
Dünya genelinde gerçek anlamda sadece üç örneği bulunan longoz ormanlarından biri İğneada Longoz Ormanları’dır. Bu ormanları her yıl yerli ve yabancı çok sayıda misafir ziyaret etmektedir. İğneada’nın yanı sıra Edirne, Bursa, Eskişehir, Çorlu gibi illerimizde de longoz piknik alanları, gezi ve yürüyüş parkurları mevcut.
Peki longoz nedir? Longoz ormanları nasıl oluşur? Bu ormanların temel özellikleri nelerdir? Longoz ormanlarında ne gibi aktiviteler yapılabilir? 7’den 70’e tüm ziyaretçilerini hayran bırakan longoz ormanları hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda kısaca derledik.
Longoz Nedir?
Sözcük anlamı itibariyle longoz, deniz veya ırmaklarda birdenbire derinleşen yer demektir. Halk arasında “subasar” olarak bilinen longoz, terim anlamıyla özel bir orman ekosistemini ifade eder. Longoz nedir diye merak edenler bu ekosistemin nasıl oluştuğunu bilmek ister.
Kısaca ifade edecek olursak longozlar, denize doğru akan derelerin getirdiği alüvyonlu topraklarla oluşur. Bu topraklar kıyıya set çeker ve böylelikle dere ağzını kapatır. Akarsuyun biriktiği bölgede oluşan longozlarda bu sayede özel bir ekosistem gelişir. Alüvyonlu topraklar üzerinde başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz endemik bitkiler yetişir.
Zengin floristik kompozisyonunun yanı sıra longoz ormanları içinde hayvan çeşitliliği de fazladır. Endemik bitkileri ve yaban hayatını incelemek, trekking yapmak ve diğer doğa aktiviteleri için longozlar mükemmel bir seçimdir.
Longoz Ormanlarının Özellikleri Nelerdir?
Longoz ormanının temel yapısını, düz araziyi kaplayan kumul oluşturur. Kıyı kumulu kış ve ilkbahar aylarında suyla kaplıdır. Fakat yaz aylarının gelmesiyle birlikte sular çekilir. Yüzeyde kalan alüvyonlu toprak tüm ekosistemin devamlılığını sağlar.
Longoz ormanları, diğer adı ile subasar ormanları, genel olarak daha yüksek bir toprak ısısına sahiptir. Çünkü kumul üzerindeki alüvyonlu topraklarda milyarlarca mikroorganizma yaşar. Bu organizmaların yaşamsal faaliyetleri sonucunda toprak ısısı artar.
Orman altı florası böylelikle daha hızlı gelişir. Bitki ve ağaç çeşitlerinin vejetasyonu daha erken başlar. Meyveler hızla olgunlaşır. Longoz orman balı ve orman ürünleri kendine özgü birtakım özellikler kazanır.
Longoz ormanlarının çevresinde genellikle göller ve bataklıklar vardır. Kıyı kumulları, denizle arasında bir şerit oluşturur. Bu şerit üzerinde başka hiçbir örneği olmayan endemik bitkiler yaşar.
Zengin ve bölgeye özgü bitki çeşitliliğinin yanı sıra longoz ormanlarında birçok canlı türü de mevcuttur. Kuş çeşitleri içinde örneğin kara leylek ve balıkçıl gibi kuşlar en sık görebileceğiniz kuş çeşitleridir.
Longoz ormanlarında memeli tür çeşitliliği de oldukça fazladır. Özellikle geyik, karaca ve tavşan gibi memeliler için longozlar iyi birer yaşam alanıdır. Ayrıca tilki, yaban kedisi, sırtlan gibi yırtıcı hayvanlar da longoz ormanları fiziksel özellikleri sayesinde yaşamlarını sürdürür. Bu nedenle longozlar yaban hayatı keşfetmek isteyenlere mükemmel deneyimler sunar. Tabanı besleyen su akışı devam ettikçe ekosistemdeki tüm doğal yaşam kesintisiz devam eder.
Longoz Ormanları Nerede?
Doğa gezilerine ve aktivitelerine meraklı kişiler longoz ormanlarının nerede olduğunu öğrenmek ister. Longoz ormanlarının nerede olduğunu merak edenler genellikle arama motorları üzerinden konuya ilişkin çeşitli aramalar gerçekleştirirler.
Longoz ormanları dünyada gerçek anlamda sadece üç yerde mevcuttur. Bu yerlerden biri Amazon’dur. Diğeri Afrika Kongo Havzası’dır. Üçüncüsü ise İğneada’dır.
Kırklareli’ne bağlı Demirköy ilçesinde bulunan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı ülkemizin gerçek anlamda tek longoz ekosistemine sahiptir. 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’nin 39. milli parkı ilan edilen İğneada Longoz Ormanları, 27-28 derece doğu boylamı ile 41-42 derece kuzey enlemi arasındadır. Toplam 3155 hektarlık alana yayılan bu bölge Istranca (Yıldız) Dağları eteklerinde, Bulgaristan sınırında ve Karadeniz kıyısındadır.
İğneada Longoz Ormanları’nın yanı sıra ülkemizde longoz ormanlarının kimi özelliklerine benzer birtakım özelliklere sahip ormanlar, park ve piknik alanları ile yürüyüş parkurları da mevcuttur.
Örneğin Kırklareli bağlı Kıyıköy, Sakarya’ya bağlı Acarlar, Bursa’daki Karacabey, Samsun’daki Kızılırmak Deltası, Sinop’taki Sarıkum bölgesinde longoz ormanlarına özgü kimi özellikler görülür. Bu alanlarda da çadır kampı, piknik, bungalovda konaklama gibi çeşitli aktiviteler yapmak mümkündür.
Ayrıca dünyanın farklı coğrafyalarında da longoz ekosistemine benzer özelliklere sahip orman parçaları, piknik ve gezi alanları mevcuttur. Ancak bunların hiçbiri İğneada Longoz Ormanları’nın sahip olduğu özelliklere tam olarak sahip değildir.
Longoz Ormanlarında Neler Var?
Kısaca ifade edecek olursak longoz ormanlarında çok sayıda karışık orman ağacı, endemik bitki, memeli hayvan ve kuş türleri vardır. Karışık orman ağaçlarının boyları genellikle 8 ile 15 metre arasındadır. Bu ağaçlardan en yaygın olanları kayın ve saplı meşedir. Ayrıca akağaç da longoz ormanlarında yaygın bir ağaç türüdür. Özellikle çınar yapraklı akağaçlar floristik kompozisyonda geniş yer tutar.
Diğer taraftan üvez, ıhlamur, kızılcık ve gürgen gibi yaprak döken ağaçlar da kompozisyonun önemli birer bileşenidir. Mevsimsel olarak sular altında kalan bölgenin en sulak kısımlarında dişbudak meşe ve kızılağaç çeşitleri yaygındır. Bölgenin daha kurak kısımları ise meşe türleri bakımından zengindir. Özellikle saplı meşe çeşitleri bu kısımlarda geniş yer tutar.
İğneada Longoz Ormanları’ndaki kumullarda bugüne kadar toplam 46 endemik bitki türünün tespiti gerçekleşti. Bölgede yetişen Karadeniz salkımı ve peygamber çiçeğinin Avrupa’da herhangi bir benzeri yoktur. Kum incisi ve kum zambağı gibi bitkiler, Berlin Sözleşmesi kapsamında koruma altındaki nadir bitkilerdendir.
Diğer taraftan bölge hem kuzeyden güneye, hem de güneyden kuzeye göç eden kuşların rotası üzerindedir. Bölgede bugüne kadar 219 çeşit kuş türüyle ilgili gözlemler gerçekleşti. Bu bakımdan İğneada Longoz Ormanları botanik turizminin yanı sıra kuş gözlemciliği turizminde de önemli bir konuma sahiptir. Bölgedeki hayvan popülasyonunda ayrıca 50 memeli, 30 tatlı su balığı, 25 sürüngen ve 20 deniz balığı türü yaşamakta.
Longoz Ormanlarında Ne Tür Aktiviteler Yapılabilir?
Benzersiz ekosistemi ve eşsiz manzaralarıyla longoz ormanları gezilecek yerler arayan veya konaklamak isteyen ziyaretçilerine unutamayacakları anlar yaşatmakta. Dünyanın en büyük üçüncü longoz ormanlarına ev sahipliği yapan İğneada bu yönüyle eşsiz bir coğrafyadır. İğneada’da orman ve sulak alanların iç içe olması farklı doğa aktiviteleri gerçekleştirmeye imkan sağlamaktadır.
Bölgede bulunan Erikli, Hamam, Mert, Pedina ve Saka gölleri ve çevresinde gezi yapmak mümkün. Bu amaçla paket turlara katılabilir veya günübirlik geziler gerçekleştirebilirsiniz. Hava durumu uygunsa göçmen kuşları izleyebilirsiniz. 10 km’ye varan altın renkli kumsal ve çevresinde birbirinden güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Bisiklet sürebilir, trekking turlarına katılabilir, mantar toplayabilirsiniz. Ayrıca safariye çıkabilir, yaban hayatı gözlemleyebilirsiniz. Tüm bu aktiviteleri Longosphere Glamping ayrıcalıklarıyla gerçekleştirebilirsiniz.
İğneada Longoz Ormanları’nın tam kalbinde yer alan Longosphere Glamping, bölgenin tadını çıkarırken sizlere bungalov konforunda konaklama hizmeti sunuyor. Doğal ortamda huzurlu bir tatil geçirmek isteyen ziyaretçilerimize, beklenti ve tercihlerine uygun aktivite ve konaklama hizmetleri sağlıyoruz.
35 farklı oyundan oluşan Happy Sapiens Macera Parkı’mız bu ayrıcalıklardan sadece biri. Açık yüzme havuzumuz, kasaba alışveriş sokağımız, barbekü alanımız, yoga eğitimi ve diğer hizmetlerimizle ziyaretçilerimize ayrıcalıklı bir tatil deneyimi yaşatıyoruz. Longosphere Glamping’le ilgili haberler, yenilikler ve tur paketleri hakkında bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz.