Bisiklet, günden güne tutkusu artan ve hayatımıza renk katan heyecanlardan biridir. Kimi zaman ulaşım ihtiyacımızı giderdiğimiz bir araçtır, kimi zaman da keyifli vakit geçirdiğimiz bir serüvendir. Tüm bunları yaparken de sağlık ve spor açısından insana iyi gelen ve mutluluğunu artıran bir deneyimdir; özellikle enerji krizinin gündeme geldiği, iklimin değiştiği çağımızda doğaya ve çevreye zarar vermeden yaşamımızı kaliteli hale getiren bir noktada. Bu yüzden son zamanlarda bisiklet kullanımı iyice yaygınlaştı ve insanların günden güne bu tutkusunun artmasıyla bisiklet seçimi de son derece önemli bir hale geldi.
Bisiklet seçerken öncelikle ihtiyaçlarınızı düşünmeli; bisikleti spor yapmak, ulaşım ya da keyifli zaman geçirmek için mi kullanacağınıza karar vermelisiniz. Rotalarınız, zemin tipi ve bölgenin coğrafi koşulları bisiklet seçiminde önemli faktörlerden olacaktır. Şehir içinde kullanacağınız modelin özellikleri, bisiklet orman turlarına katılacağınız başka bir modelin özelliklerinden farklı olmalıdır.
Bisiklet seçiminde konfor ve performans önemlidir. Spor olarak kullanmak istemeniz ve hıza dayalı bir sürüş gerçekleştirecek olmanız durumunda bisiklet selesine değmeyeceğiniz için hıza dayalı bir model seçmeniz gerekirken uzun rotalarda bisikletle seyahat yapmanız durumunda konfor olarak rahat edeceğiniz bir model seçmelisiniz.
Ellerinizin, kalça ve ayaklarınızın bisikletle temasında bisikletin oransal pozisyonları iyi belirlenmiş olmalıdır. Doğru bisiklet seçiminde, bisikletinizi dağ arazilerinde mi yoksa şehir içi asfalt yollarda mı kullanacağınız oldukça önemlidir.
Bisiklet Çeşitleri
Hangi maksatla kullanacağınızı belirledikten sonra bisikletinizin türünü belirlemeniz sizin avantajınıza olacaktır.
- Şehir içi ulaşım ve günübirlik kısa gezintiler için şehir bisikleti tercih edilmelidir.
- Longoz ormanları gibi doğanın kucağında dağlık ve engebelik alanlardaki bozuk yollarda pedal çeviren macera tutkunları için dağ bisikleti uygundur.
- Sadece bir keyif ya da ulaşım aracı olarak değil de antrenman yaparak form tutanlar; yarışmalara yahut uzun yolculuklara katılanlar yol bisikleti seçmelidir.
- Toplu taşıma araçlarını da kullanayım diyenler, katlanır bisiklet modellerinden yana seçim yapmalıdır.
Şehir Bisikleti
Şehir içi asfalt yollarda ulaşım yahut eğlence amaçlı geziler için seçebileceğiniz bisiklettir. Hafif arazi koşullarına da uygundur. Şehir bisikletleri de kendi içinde ayrılır: tur bisikleti, gezi bisikleti ve trekking bisikleti.
Doğru bisiklet seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de tekerlek seçimidir. Genellikle orta kalınlıkta, dişsiz lastiklere ve 28 inç jantlara sahiptirler; asfaltta yahut hafif engebeli yollarda sürüş konforu sağlarlar.
Eşyalarınızı koyabileceğiniz bagaj delikleri mevcuttur. Şehrin eğim durumuna göre vitesli modeller, sürüşlerinizde kolaylık sağlayacaktır.
Dağ Bisikleti
Engebeli ve eğimli alanlarla dolu zorlu ama bir o kadar da heyecanlı yolculuklarda kullanmak için tasarlanmış; kalın ve dişli lastiklere sahip bisikletlerdir. Amortisörlü olarak üretilmişlerdir. 10 ile 16 kg ağırlığındadır. Bu ağırlık ve kalın tekerler performansı etkilese de arazi koşullarında kaliteli bir yolculuk deneyimi sunmaktadır.
Longoz ormanlarının büyüleyici doğasında mis gibi havayı içinize çekerek pedallayacağınız bir haftasonu düşünün. Engebeleri ine çıka, arkadaşlarınızla kilometrelerce bisiklet sürebilir, tertemiz havayı ciğerlerinize doldurarak hem spor yapar hem de ruhunuzu arındırırsınız. Bu aktivite için en uygun seçim, dağ bisikletleri olacaktır. Longosphere’de hem glamping yaparak doğayla iç içe olabilirsiniz hem de bisiklet turlarına katılabilirsiniz.
Yol Bisikleti
Oldukça ince lastikleri ve hafif, rijit kadro yapısıyla tasarlanmış olan bisikletlerdir. Hıza ve performansa dayalıdır. Rüzgâr direncini azaltmak için kadro yapısı ve kıvrımlı gidonu yatık bir sürüş pozisyonu sunar. Bu şekilde olması hızınızı arttırır. Spor yahut uzun yolculuklar için seçilebilirler. Performansa dayalı bir seçim olduğu için yol bisikleti seçerken malzeme kalitesinden tutun da gidon, jant vb. tüm ayrıntılara özenle bakmanız gerekmektedir.
Katlanır Bisiklet
20 inç jant ebatına sahip olan ve genellikle toplu taşımalarda kullanmak için tasarlanan bisikletlerdir. Katlanarak her yere götürülebilmesi sayesinde son dönemlerde fazlaca tercih edilen bisiklet türüdür. Apartmanlarınızda bisikletinizi koyabileceğiniz alanlarda kolaylık sağlamaktadır ve farklı şehirlere yaptığınız seyahatlerde yanınızda bisikletinizi de götürme şansı tanımaktadır.
Elektrikli Bisiklet
Uzun mesafelerde ya da yokuşlu şehirlerde kullanım kolaylığı için tasarlanan bisiklet türüdür. 25 km hıza kadar çıkabilirler. Lithium yeni nesil batarya teknolojisiyle, uzun mesafeleri alabilirler. Genellikle şehir içi ulaşımlarda tercih edilmektedirler.
Bisiklet Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğru bisiklet seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur doğru bisiklet türü seçimi olsa da, önemli noktalar elbette ki bunlarla sınırlı değil. Her bisiklet türünün de kendi içinde özel ayrımları ve dikkat edilmesi gereken noktaları vardır.
- Doğru bisiklet seçiminde önemli noktalardan birisi de doğru büyüklükte bir bisiklet seçmektir. Bisikletin birçok aksesuarı kişiye göre ayarlanabilse de kadro boyu ayarlaması yapılamamaktadır. Bu yüzden kadro boyunun kişiye uygunluğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Kadro boyu iç bacak uzunluğuna göre belirlenmelidir.
- Bisikleti kullanım alanınız yokuşlu yollar olacaksa, vitesli bisiklet seçimine özen gösterilmelidir.
- Fren türünün seçimi de hassas bir noktadır, olası acil durumlarda disk freni daha rahat ve güvenilirdir.
- Sürüş konforunuzun artması için sele seçimi de oldukça önemlidir. Hele ki uzun yolculuklarda rahatınızı sağlaması için sert ve destekleyici bir sele seçilmelidir.
- Gidon, tekerlek ve jant seçimi de oldukça önemlidir.
Bisiklet Seçimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bisiklet seçimini anlattığımız bu yazımızı, bu konuda sıkça sorulan bazı soruları cevaplayarak tamamlamak istiyoruz.
Bisiklet Kadro Boyu Nasıl Hesaplanır?
Birçoğumuz bisiklet kadro boyunun hesaplanmasında boy uzunluğunun hesap edileceğini düşünürüz ama bu büyük bir yanılgıdır. Kadro boyu, iç bacak boyu dikkate alınarak hesap edilmelidir. Basit bir yöntem olarak seleden inildiğinde kadro üst tüpü ile kasık arasında 10 cm’lik mesafe kalması uygundur.
Genel bir ölçüm için aşağıdaki yöntemi de kullanabilirsiniz.
Toprak ile kasık arasındaki mesafenizi ölçerek dağ bisikleti için 0.57, trekking bisikleti için 0.63, yol bisikleti için 0.66 ile çarparak kadro boyunu hesaplayabilirsiniz.
Kaç Vitese İhtiyacınız Var?
Günümüzde yüksek vites ile düşük vitesin hız açısından bir farkı kalmamıştır. Ama yüksek vitesli bisikletlerin vites geçişi daha kolay olduğundan kullanım konforunu arttırdığı görülmüştür. Dağ bisikletlerinde 3×7, 3×8, 3×9 uygun vites sayıları olarak görülmektedir. Yol bisikletinde 2×9 ile 2×10 standart olarak alınabilir.
Bisiklet Boyu Neye Göre Seçilir?
Bisiklet boyu kadronun üst borusu ile bacak aranıza temas noktasının mesafesine göre seçilmektedir.
Önceki yazımızı https://blog.longosphere.com/yoga-nedir/ linkinden okuyabilirsiniz.